Sebuah blog berkaitan dengan Info Penting, Isu Semasa, Agama, Sejarah, Bisnes Online, Teknologi dan Kesihatan.

Bandar Hantu Moden Di Kangbashi

bandar hantu moden

Ordos adalah sebuah bandar perlombongan arang batu yang kaya di Inner Mongolia. Salah satu daerahnya iaitu Kangbashi dikenali sebagai "modern ghost town" . Kangbashi direka untuk mempunyai lebih daripada 1 juta orang tetapi bandar itu masih kosong lagi walaupun projek itu telah dilancarkan pada tahun 2004.

Dalam tempoh enam tahun, pihak berkuasa telah membelanjakan kira-kira $ 2.6 bilion untuk mengubah kawasan itu menjadi bandar metropolis pascamoden dilengkapi dengan bangunan kerajaan, bangunan pencakar langit, muzium, perpustakaan, teater, dataran patung dan tempat tinggal mewah.

Walaupun hampir kesemua infrastruktur selesai, kekurangan sekolah, hospital, teksi, internet berkelajuan tinggi, TV kabel dan kemudahan hiburan tidak menggalakkan orang ramai untuk tinggal di Kangbashi.

Jika anda pergi ke sana sekarang, anda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk berjumpa dengan pembersih jalan yang memenuhi bandar tersebut daripada pejalan kaki di sana. 
 
Sumber : www.time.com
Tag : Info menarik
2 Comments for "Bandar Hantu Moden Di Kangbashi"

cantik ye bandar dia..
tpi sayang x de sape nak tinggal..

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...jgn sombong tau rajin2 la komen entry tgk nie dulu nnt tuan blog tau la npa pakjoe kata kena rajin komen Check It Out! wahhh segmen blog siapa akan pakjoe pilih
lg 1 pakjoe dh tekan iklan dekat blog nie...pakjoe nk bg duit sikit kn dh nk bka kolah hahaha

Back To Top Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...